Koffiebonen

HC Classic StrongHC Crema MildHC Rainforest
Hendriks Coffee

Uitgebalanceerde Melanges

Wij zijn gek van lekkere koffie en daarom hebben wij ook heerlijke melanges samengesteld op smaak en kwaliteit. We hebben zowel een melange voor de liefhebber van een milde kop koffie als de liefhebber van een sterke kop.

Wilt u onze melanges proberen? Neem dan contact met ons op of bestel via onze webshop het proefpakket!

 

Marcafè Crema BarMarcafè DiamanteMarcafè Opera PrimaMarcafè Decaf

Italiaanse Topkwaliteit

Hendriks Coffee is importeur van het Italiaanse merk Marcafè. Marcafè is een koffiebrander uit Italië die op moderne wijze haar koffie brand op kwaliteit en de karakteristieke branding wat resulteert in een fantastische en uitgesproken smaak. De Marcafè koffie is zeer geschikt voor de koffiedrinker die een krachtige kop koffie lief heeft!

Wilt u de Marcafè melanges proberen? Neem dan contact met ons op of bestel via onze webshop het proefpakket!

Marcafè

 

Hendriks Coffee

Tips & feiten over koffiebonen

Waar moet je op letten als je koffiebonen koopt en wat zijn de verschillen tussen koffiebonen? Wij geven hier een paar tips en feiten om iedere dag optimaal te kunnen genieten van je koffiebonen!

Zo geven wij de volgende tips:

 • Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen
 • Versheid van de koffiebonen en bewaaradvies
 • Afstelling voor de koffiebonen

Arabica vs. Robusta koffiebonen

Op de koffiezak zie je vaak dat de koffie uit 100% Arabica koffiebonen bestaat. Dit associeert men al vaak met dat de koffie dan al goed moet zijn, ook omdat de prijs van 100% Arabica al snel hoger is.
Van Robusta schrikken veel mensen, want deze zouden slechter zijn. Om dit de wereld uit te helpen beschrijven we hieronder de verschillen tussen de 2 soorten.

Arabica

  • Meer zure en zoete tonen en complexiteiten

Hiermee bedoelen we karakteristieke smaken die we uit koffiebonen kunnen halen bijvoorbeeld notensmaak of fruitsmaken

  • Groeit op hogere hoogtes

De Arabica koffieplant groeit boven 900m zeeniveau en ontwikkeld zich langzamer door het lagere zuurstofgehalte. Daarnaast groeien ze vaak beschut onder andere planten/bomen en op hellingen waardoor ze met de hand geplukt moeten worden (arbeidsintensief).

  • Laag cafeïne gehalte

Doordat de koffie op hogere hoogtes groeit, heeft de koffieplant ook minder last van insecten. Hierdoor hoeft de plant minder afweringsmiddel (cafeïne) aan te maken en dus zit er in de koffiebonen dus minder cafeïne.

  • Lichte body

Arabica koffiebonen hebben een lichte body en proeft soepeler aan.

Robusta

  • Meer bittere tonen

De Robusta koffieboon heeft van nature meer bittere tonen waardoor deze al pittiger is van smaak.

  • Groeit op lagere hoogtes

Doordat deze koffiebonen op lagere hoogtes worden geproduceerd worden deze bonen machinaal verwerkt wat het een stuk minder arbeidsintensief maakt.

  • Hoger caffeïne gehalte

Op lagere hoogtes zijn er meer insecten en dus moet de plant meer cafeïne aanmaken om deze insecten af te weren.

  • Vollere body

Robusta koffiebonen zijn voller qua smaak en dus meer body.

Het verschil tussen de koffiebonen is dus de smaakeigenschappen en het productieproces van de koffieboon. De Robusta koffieboon is dus goedkoop vanwege het productieproces en de minder intensieve kwaliteitscontrole. Dat betekent nog niet dat iedere Robusta koffieboon slecht hoeft te zijn, want er zijn namelijk ook Arabica koffiebonen die slecht kunnen zijn. De Robusta koffieboon krijgt dus in onze ogen te weinig aandacht, want juist een combinatie van Arabica en (goede kwaliteit) Robusta koffiebonen kan een fantastische koffie tot stand brengen!

Wij zien dat de gemiddelde koffiedrinker graag een sterke of stevige kop koffie drinkt. Men vergelijkt sterk al snel met bitter, maar hier gaan wij nog verder op in als je verder leest. Maar wanneer je dus houdt van een sterke of stevige kop koffie, kijk dan naar een combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen, want deze zal al een stuk pittger zijn dan een 100% Arabica koffieboon.

In ons assortiment hebben wij zowel 100% Arabica koffiebonen als melanges van Arabica en Robusta koffiebonen

Onze 100% Arabica koffiebonen

 

Wanneer je dus een milde koffie wilt hebben, dan is ons advies om te kijken naar een 100% Arabica. Wij hebben hiervan 2 varianten, namelijk de HC Crema Mild en de HC Rainforest.
De HC Crema mild is een echte milde koffie vol smaak die dus wat meer zurige en zoete tonen bevat. De HC Rainforest is een koffie die een stukje scherper van smaak is dan de HC Crema Mild en iets minder zure tonen bevat.
Onze 100% Arabica koffiesoorten:

HC Crema Mild

HC Crema Mild

HC Rainforest
HC Rainforest

Onze Arabica en Robusta Melanges

 

Wanneer je dus graag een pittige/sterkere koffie wilt dan zijn deze melanges zeker geschikt.
De HC Classic Strong is een medium gebrande koffie die bestaat uit 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de koffie vol van smaak is en een vollere body krijgt dan bijvoorbeeld de andere HC koffies.
De Marcafè koffiebonen zijn ook blends van Arabica en Robusta koffiebonen die donker worden gebrand. Zo is de Marcafè Opera Prima een blend van 90% Arabica en 10% Robusta, de Marcafè Diamante 70% Arabica en 30% Robusta en de Marcafè Crema Bar 60% Arabica en 40% Robusta.
Onze Arabica met Robusta blends:

HC Classic StrongMarcafè Crema BarMarcafè DiamanteMarcafè Opera Prima
HC Classic StrongMarcafè Crema BarMarcafè DiamanteMarcafè Opera Prima

Kiezen is niet makkelijk, maar wij helpen je hierbij. Je kan via onze webshop een proefpakket bestellen voor een zeer mooie prijs of in onze showroom/winkel de koffies proeven!

Waarom kom je vrijwel nooit 100% Robusta koffiebonen tegen?

 

Omdat hier de bittere tonen zullen overheersen en dus de balans tussen zuur, zoet en bitter moeilijk te bewerkstelligen is. De 100% Robusta koffiebonen zijn er wel, maar hé, smaken verschillen!


Versheid van koffiebonen en bewaaradvies

Versheid

Met de versheid van koffie verstaan we de tijd tussen het branden van de koffiebonen en de consumptie van de koffiebonen. Vers gebrande koffiebonen hebben de meeste smaken en aroma's wat zorgt voor de beste smaakbeleving.

De versheid gaat in vanaf de branding van de koffieboon, want de (ongebrande) groene koffieboon is namelijk erg lang houdbaar zonder smaakverlies. Tijdens het brandproces worden juist de smaken en aroma's van de koffie ontwikkeld en na verloop van tijd dan verliest de koffieboon deze. Dit komt door zuurstof, licht en vocht waar deze aan blootgesteld worden.

Is de koffie het beste direct na de branding?

 

Nee! In de eerste 2 weken na branding zullen de koffiebonen zich nog een beetje door ontwikkelen qua smaak. Dit verschilt overigens per koffie waarbij de ene na 4 dagen al op juiste smaak is terwijl de andere 2 weken nodig heeft. Het kan zelfs zijn dat direct na de branding de koffie vies ruikt of smaakt. Daarom is het beter om de koffiebonen pas na 2 weken na branding te gaan gebruiken.

Dus de versheid van de koffie is, in theorie, optimaal tussen 2 weken en 3 tot 4 maanden na de branding. Na 3 tot 4 maanden loopt de kwaliteit langzaam terug.
Dit is ook waar wij met onze koffiebonen bewust mee omgaan zodat onze klanten van de optimale versheid van de koffiebonen kunnen genieten! Wij doen er alles aan om de koffiebonen zo vers mogelijk te houden. Op het gebied van smaak kom je daar het verst mee!


Bewaaradvies

Koffiebonen verliezen smaak door zuurstof, licht en vocht dus het is zaak om die elementen zo min mogelijk invloed te laten krijgen op de koffiebonen.
Zodra de zak met koffiebonen wordt geopend begint het smaakverlies. Bijvoorbeeld in het bonenreservoir blijven koffiebonen 3 dagen goed op smaak. Verpak je de koffiebonen luchtdicht in de koffiezak of een pot, dan blijven ze 3 weken goed.

Het allerbeste? Dat is het bewaren van koffiebonen in de vriezer, want dan blijft de smaak wel 3 maanden goed!
Dit doe je door direct na opening van de koffiezak de koffiebonen te verdelen in ongeveer 100-200 gram en deze vervolgens in een luchtdicht vriezerzakje te doen. Wanneer je koffie in de machine op is, kun je uit de vriezer direct de ingevroren koffiebonen in de koffiemachine doen.
Ze hoeven dus niet ontdooit te worden en zo ben je zeker van de beste smaak!


Afstelling voor de koffiebonen

Als je voorgaande 2 adviezen hebt gevolgd, dan heb je nu een koffie die bij je smaak past en die ook nog vers is! Maar helaas kan deze koffie met de verkeerde afstelling van de koffiemachine nog steeds slecht smaken.

Het is dus van belang dat de koffiemachine afgesteld is op de soort koffiebonen om de juiste balans te krijgen.

Koffie in balans

Met balans bedoelen we dat de smaak van koffie de juiste combinatie van zuur, zoet en bitter bevat voor de beste smaakbeleving. In het zetproces van koffie komen de elementen zuur, zoet en bitter vrij uit de koffiebonen. Deze elementen worden dus geëxtraheerd (ontrekking van stoffen) uit de gemalen koffiebonen. Om duidelijkheid te geven gebruiken wij onderstaande weergave die laat zien wanneer de meeste elementen vrijkomen tijdens het zetten van koffie op espressobasis.

In de weergave kun je zien dat in de eerste 10 seconden de meeste zuren uit de koffiebonen worden geëxtraheerd, de volgende 10 seconden de zoeten en daarna 10 seconden de bitters. Na 30 seconden worden er alleen nog 'vieze' bitters uit de koffie geëxtraheerd die de zuren en de zoeten doen overheersen en een assige of verbrandde smaak afgeeft. De koffie is dan te lang geëxtraheerd en dat noemen wij overextractie.

De perfecte balans van de meeste koffies ligt tussen de 22 en 30 seconden extractietijd (Met extractietijd bedoelen we de tijd dat er water door de gemalen koffie gepompt wordt). Als je koffie goed smaakt en dus voor jou in balans is, dan hoef je de koffiemachine verder niet af te stellen op de koffie. Wanneer de koffie dus niet in balans is kunnen we de volgende afstellingen doen aan de koffiemachine:

 • Volume-instelling
 • Sterkte-instelling
 • Maalgraadinstelling

Om de koffie af te stellen in de koffiemachine beginnen we eerst met de volumes en de sterkte in te stellen. Deze staan al vaak goed ingesteld, maar we pakken deze als de basis zodat je in het vervolg alleen nog maar de maalgraadinstelling hoeft in te stellen.


Volume

Het volume van de koffie is de hoeveelheid koffie die in het kopje terecht komt. Die hoeveelheid wordt ook wel in milliliters uitgedrukt op de koffiemachine.
Deze instelling is op iedere koffiemachine wel aan te passen van 25ml tot 220ml. De adviesinstellingen voor een enkele kop koffie is 100 - 120ml en voor een enkele espresso 45ml. Deze instellingen zijn gebaseerd dus om die balans te krijgen tussen 22 en 30 seconden extractietijd.


Sterkte-instelling

Als een koffie bitter smaakt dan vinden mensen dat een sterke koffie, maar dit is dus eigenlijk een koffie die niet in balans is. Met de sterkte van koffie bedoelen we het mondgevoel dat de koffie geeft en dat komt door de hoeveelheid gemalen koffie die gebruikt wordt. Wanneer je meer koffie extraheerd (sterke koffie), dan geeft dat een vol mondgevoel omdat er meer gram gemalen koffie wordt gebruikt op dezelfde hoeveelheid milliliters.

Vergelijk het maar met siroop, want doe je het glas vol met alleen siroop dan zal je een vol en stroperig mondgevoel krijgen door de hoge dosering van siroop. Doe je in een glas een klein beetje siroop die je aanlengt met water, dan wordt het al stukken minder sterk en dus soepeler.

We hebben het hier dus over dosering van de hoeveelheid gemalen koffie die geëxtraheerd wordt. Wil je dus een voller mondgevoel, dan kan je de sterkte-instelling sterker zetten en met een soepeler mondgevoel dus milder. Pas de sterkte dus aan naar het mondgevoel wat je wilt bereiken.

Nu je de sterkte en volume bepaald hebt en de koffie smaakt nog steeds bitter of zuur, dan moeten we aan de slag met de maalgraadinstelling.


Maalgraadinstelling

De maalgraad is de instelling hoe fijn de koffiebonen worden gemalen. Met het regelen van deze maalgraad kan je de perfecte balans opzoeken zoals eerder beschreven.

Om duidelijk te maken wat de invloed van de maalgraad is op de balans gebruiken wij onderstaande afbeeldingen die het verschil laat zien tussen een fijne maling en een grove maling.

Bij fijn gemalen koffie loopt de koffie langzaam door, vergelijkhet maar met een bak zand. De kleine korrel vormen een blokkade waardoor het moeilijker is om water doorheen te laten gaan. Dit betekent dat de doorlooptijd langer wordt.

Grof gemalen koffie kun je zien als een bak met keien. Het water kan makkelijk langs de keien heen wat resulteert in een korte doorlooptijd.

Door de maalgraad grover of fijner te zetten kun je dus de doorlooptijd regelen zodat je een mooie balans uit je koffiebonen kunt halen.

Moet je nu met een stopwatch bij je koffiemachine gaan zitten en de tijd meten?

 

Dat kan wel, maar wie zegt dat die 25 seconden doorlooptijd wel goed smaakt? Smaken verschillen en daarom is het beter om de maalgraad af te stellen op smaak.
Probeer dus de koffie op smaak af te stellen met de volgende stappen totdat je de juiste balans krijgt:

Loopt de koffie snel door en smaakt deze zuur?
Zet dan de maalgraad een stuk fijner om een langere doorlooptijd te krijgen.

Loopt de koffie moeilijk door en smaakt deze bitter of naar as?
Zet dan de maalgraad een stuk grover om een kortere doorlooptijd te krijgen.

Hoe stel ik mijn maaleenheid af?

 

De instelling van de maalgraad moet bij vrijwel iedere koffiemachine handmatig gedaan worden. Ga dus op zoek naar de maalgraadinstelling op de koffiemachine. Vaak zit deze instelling rondom het bonenreservoir, want de bonen moeten uiteindelijk toch in de maaleenheid komen.
Vaak ziet de afstelling er zoals onderstaande afbeelding uit waarbij het het kleine stipje of smalle gedeelte de fijne maalgraad aangeeft en het grote stipje of breede gedeelte de grove maalgraad.

BELANGRIJK: Het draaien aan de maalgraadinstelling alleen tijdens het malen verstellen. Dit voorkomt dat de maaleenheid vast draait of defect gaat!

Als het goed is heb je een beetje kunnen spelen met de instelling van de maalgraad. Hopelijk heb je nu de beste instelling voor jou koffiebonen gevonden voor de juiste balans en dus smaakbeleving!

Is dit niet het geval? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals een onzuivere koffieboon in je koffie, een vervuilde koffiemachine of de koffie past gewoonweg niet bij je smaak. Een onzuivere koffieboon komt niet vaak voor en moet de volgende kop koffie en/of koffiezak al beter zijn. Een vervuilde machine komt echter vaak voor en daarvoor dien je je machine goed schoon te laten maken. Eventueel kunnen wij dat ook doen met een onderhoudsbeurt voor je koffiemachine.


 

Hendriks Coffee

Online koffiebonen bestellen

Het is mogelijk om online onze koffiebonen te bestellen. In onze webshop www.hckoffie.nl zijn al onze koffiebonen te vinden en tevens hebben wij proefpakketten van de verschillende soorten koffiebonen.

Wilt u onze koffiebonen kopen? Klik op onderstaande knop om direct naar onze webshop te gaan.

Webshop